MERCADO de SAN JUAN ADDITION

3B Design Studio
Spring 2018 (In collaboration with Neil Vasquez)


Site:

Mercado de San Juan: Calle de Ernesto Pugibet No. 21, Mexico City

 

The project is to design a retail and theater addition to the San Juan Market. The original plan was to simply build an added retail and theater program on top of the existing market. But upon visiting the market in Mexico City, we discovered many more overlooked nuances within the site such as the kindergarten, the unoccupied spaces and the tightness of circulation especially in terms of street entrance to the building and the variety of entering into the market.


What is contextualism?
The main question of this studio project is to challenge an architectural response to a specific urban environment, aka the site. We propose that to be contextual is specifically to maintain and contribute to the relationship between the people and the existing programs in terms of circulation and organisation of spaces. Mexico City is composed with public spaces that are integrated with everyday movement - that is, as opposed to being isolated, the public space is circulation and vice versa.

“Life of Mexico city is in its streets.” -Jury

Project

    Our project focuses on circulation as program where the spaces are reactive to each other. This can be seen in the various massing relationships, creating a composite of differences. For example, the theater overlaps with the classrooms. In doing so, instead of one whole solid, there is a registration of parts.
    Additionally, our material palette expresses the fragmentation of the parts through the spectrum of scales, textures and thicknesses of the brick veneers and concrete finishes. In intervening the largest thing- the market- we were able to break away from the monumental whole mass and highlight unique qualities of its parts.
    In entering the building, the additional frontal entrances opens up the narrow street to allow for more open access. One is confronted with the parts of the pre-existing facade and the pre-existing column organization, embracing the memory of the market. There’s a sense of carving spaces, order vs disorder where the volumes integrate yet slip against each other. The open air embraces the realism of everything where this space not just one for the people but also for infrastructure.
Contextual formalism: intervene the largest thing, the market (not seeming like a whole mass), scale intervention, parti wall, careful choice of material.
    One is able to move vertically from various points of circulation like the escalator and staircases in which the vertical circulation conditions the horizontal order.


Final Elevation


Plans



Section



Detailed Chuck in Axon



Process

Site Reseach > Massing > Material Studies > Articulation > Final 

Site Analysis: 

In order to add to the sense of community in the urban environment, we opened up and lifted the back for the massing to allow for public gathering. This allows us to further open up the adjacent Ernesto Pugibet Street, a small and close single lane street. By pushing the public space in and around the building we are able to create vectors of circulation into the building from the front facade to the market, shopping center, theater and finally school.
There are two entrances on either side of the market, one were the existing truck loading and unloading station used to be and the other at the end of the lower market space. This allows for pedestrian use of the circulation from both sides of the street, while also maintaining a sense of the programmatic use of the circulation. One side favors the shopping and the other the school. In the center the entrance for the market remains the same however by pushing back the facade we are able to create new logia space.


Exploded Axon 

Diagrams 


Material Studies 




Gallery 



Final Physical Model